AB’nin Trump’la ticaret savaşına yönelik oyun planı: ‘Hızlı ve sert bir şekilde karşılık ver’

Ömer Miraç APAYDIN

Hızlı tepki gücü, Donald Trump’ı müzakere masasına zorlamayı amaçlayan ticaret konusunda harekete geçmeye hazırlanıyor.

WASHINGTON — Beni iki kez kandırırsan, yazıklar olsun bana — AB ülkeleri, Donald Trump’ın gelecek ay ABD başkanlığını ikinci kez kazanması durumunda onunla yüksek riskli, büyük bir ticaret savaşına hazırlanırken benimsedikleri slogan bu.

Avrupalı ​​liderler, Trump’ın ilk başkanlığı sırasında derslerini aldılar ve onunla yüzleşmek için her zamankinden daha birleşik ve kararlılar, Brüksel ve AB başkentlerinden üst düzey diplomatlar ve yetkililer POLITICO ile yaptıkları görüşmelerde bunu söylediler.

Üst düzey bir Avrupalı ​​diplomat, AB’nin Trump’ın ticaret savaşı için acil durum planı hakkında “Hızlı ve sert bir şekilde karşılık vereceğiz” dedi.

Başka bir Avrupa ülkesinden ikinci bir üst düzey diplomat, AB ülkelerinin stratejilerini, Avrupa Komisyonu’nun öncülüğünde koordine ettiğini doğruladı. İkinci diplomat, “Brüksel’in hazır bir listesi var ve bu ticaret savaşını kazanabileceklerinden oldukça eminler” dedi.

Avrupa Birliği, 5 Kasım’daki ABD seçimlerinin sonuçlarına hazırlanmak için hızlı tepki gücü kurdu. Ursula von der Leyen’in AB yürütmesinin merkezinde, Genel Sekreterlikte kurulan grup, resmen hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi bir zafer için hazırlanıyor. Ancak AB yetkilileri buna günlük dilde “Trump görev gücü” diyor.

Brüksel, Trump’ın ilk kez AB çelik ve alüminyumuna gümrük vergileri koyduğu ve bu gümrük vergilerinin yalnızca bir kısmına karşılık vererek mücadeleyi yatıştırmayı umduğu 2018’de hazırlıksız yakalandı.

Trump, zeytin dalını almak yerine aynı yılın ilerleyen zamanlarında AB otomobil ihracatına gümrük vergileri koymakla tehdit ederek daha da ileri gitti. Bunlar nihayetinde hiçbir zaman yürürlüğe girmese de AB, Trump’ın tedarik zincirlerini altüst etmeye ve Washington’ın en önemli müttefikleriyle bağları koparmaya istekli olduğunu görünce şok oldu.

İlk kıdemli diplomat, “Geçen sefer Trump’ın ne kadar ileri gidebileceğine inanmıyorduk,” dedi. “Bu sefer hazırlanmak için zamanımız oldu. Avrupa çok değişti ve harekete geçmeye hazır olacağız.”

AB liderlerinin düşüncesi, misilleme ne kadar sert olursa Trump’ın müzakere masasına o kadar hızlı getirileceği yönünde, kıdemli diplomatlar ve yetkililer POLITICO’ya söyledi. Hassas müzakereleri görüşmek üzere hepsine anonimlik hakkı verildi.

Şekil 2: AB’nin geçen Aralık ayında gümrük vergilerine 15 ay ara vermesinin ardından çelik mücadelesi askıya alındı. | Ina Fassbender/Getty Images

Amaç, Trump’ın hemen müzakere etmek zorunda kalacağı kadar çok acı çektirmekti – AB daha iyi bir konumdayken. Hoş olmayan alternatifin, yıllarca uzayan bir misilleme sarmalının olacağını savundular.

“Komisyon, Trump’ı ilk turda bir anlaşmaya zorlamamız için önemli bir misilleme hazırladı,” dedi ilk diplomat.

Şimdilik AB’nin geçen Aralık ayında vergilerine 15 ay ara vermesinin ardından çelik mücadelesi askıya alınmış durumda. Bu ara önümüzdeki Mart ayında sona erecek, yani Trump veya Kamala Harris Beyaz Saray’a girse de, bir sonraki ABD başkanının göreve gelmesinden birkaç hafta sonra bir hesaplaşma olacak.

Sır değil

Trump, seçimi kazanırsa dostlarına ve düşmanlarına %10 veya %20 oranında genel tarifeler uygulama planını gizlemiyor. Miting konuşmalarında, Avrupa’ya ve özellikle Almanya’nın otomobil endüstrisine karşı özel bir kin saklıyor.

Sadece Avrupa ürünlerine büyük gümrük vergileri uygulayarak Amerika’nın ticaret açığını azaltmayı değil, aynı zamanda bu süreçte Avrupa sanayisini yok etmeyi ve işletmeleri fabrikalarını ABD’ye taşımaya zorlamayı da vaat etti.

Trump, birkaç gün önce Amerikan teknoloji devlerine yönelik AB rekabet soruşturmalarından da şikâyetçi oldu ve Apple CEO’su Tim Cook ile Apple’ın İrlanda’ya ödenmemiş 13 milyar avro vergi ödemesini zorunlu kılan bir AB mahkemesi kararı hakkında konuştuğunu söyledi. Trump seçilirse bu kararları ele alacağına söz verdi.

Avrupalı ​​liderler, yetkililer ve iş patronları, Trump ve yandaşlarının Alman otomobil endüstrisine olan saplantısı olarak tanımladıkları şeyden özellikle endişe duyuyorlar.

Trump bu tehdidi yerine getirirse, ki birçok kişi öyle yapacağını düşünüyor, sonuçlar sadece Almanya için değil, AB’nin büyük ekonomilerinin çoğu için de felaket olabilir.

Volkswagen, BMW ve Daimler gibi üreticiler İngiltere, İspanya, Polonya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Romanya ve diğer ülkelerde fabrikalar işletiyor. Otomobil parçalarını AB genelindeki tedarikçilerden temin ediyorlar.

ABD, değer bakımından Çin’in önünde Alman otomobillerinin en büyük ithalatçısı konumunda olduğundan, herhangi bir gümrük vergisi Avrupa ekonomisinin en önemli can damarlarından birini vuracaktır.

Şekil 3: Donald Trump veya Kamala Harris Beyaz Saray’a oturacak olursa olsun, bir sonraki ABD başkanının göreve başlamasından birkaç hafta sonra hesaplaşma yaşanacak. | Saul Loeb/Getty Images

Oyun sonu

AB tarafı için oyun sonu, müzakereli bir çözüm olurdu. Trump’ın tarifeler konusunda tetikte olabileceğine inanıyorlar – ancak aynı zamanda müzakere etmeye de istekli. Üçüncü diplomat, Trump’ın Meksika ve Kanada ile serbest ticaret bölgesini yeniden müzakere etmesini ve Güney Kore, Japonya ve Çin ile anlaşmaları örnek göstererek, “O özünde bir anlaşma yapıcı,” dedi.

Yetkililer ve diplomatlar, bu müzakerelerin bir kısmının AB ve ABD arasında Çin konusunda daha yakın bir işbirliği etrafında gelişeceğini söyledi.

Birinci diplomat, “Amerikalılar Çin’le birlikte mücadele konusunda ciddiyse Ursula’ya karşı daha dostça davranmalılar,” dedi.

Atlantik’in her iki yakasındaki şirketler, böyle bir müzakereli çözüme ulaşmak için yıkıcı olabileceğine inandıkları bir sürece hazırlanıyorlar.

ABD Ticaret Odası’ndan Marjorie Chorlins, “Brüksel, yeni tarifeler uygulanması durumunda acil durum planları yapıyor. Bu şaşırtıcı değil,” dedi.

“Soru şu: Eğer bu gerçekleşirse, karşılıklı olarak kabul edilebilir müzakereli bir çözüm için yer var mı? Bunu bugün itibarıyla bilmenin bir yolu yok, ancak bu yola girmenin hiçbir tarafın çıkarına olmadığı açık.”

Orjinal Makale: EU’s game plan for Trump trade war: ‘Hit back fast and hard’

Photo: Bruxelles a été pris au dépourvu en 2018, lorsque Trump a imposé pour la première fois des droits de douane sur l’acier et l’aluminium de l’UE. | Rebecca Noble/Getty Images

Total
0
Shares
Previous Post

ABD seçimlerini bir profesyonel gibi nasıl izleyebilirsiniz?

Next Post

AB, ABD ve Çin ile iki cepheli ticaret savaşına hazırlanıyor

Related Posts