Birleşik Krallık Eski Dışişleri Bakanı, Kıbrıs Sorununa İki Devletli Çözüm Çağrısında Bulundu

Ömer Miraç APAYDIN

Birleşik Krallık eski Dışişleri Bakanı, Kıbrıs sorununa iki devletli çözüm çağrısında bulundu

By Tom Cleaver

Rusya ile Kıbrıs arasındaki ‘sağlıksız’ ilişkiler

Birleşik Krallık eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’a göre yeniden birleşme müzakerelerinin bir kez daha başarısızlıkla sonuçlanması halinde, uluslararası toplumun Kıbrıs sorununa “iki devletli çözüme kendini adaması” gerekiyor.

Straw, 2001 ile 2006 yılları arasında bu görevde bulundu ve Politico dergisi için bir makale yazdı.

Kendisi, Kıbrıs’ın garantörü olan İngiltere’nin “Kıbrıs’ın büyüsünü bozması, iki devletli çözümü masaya koyması ve diğer ortakları bunun bu anlaşmazlığı çözmenin en iyi yolu olduğuna ikna etmeye çalışması” gerektiğini söyledi.

Şunu ekledi: “Devletleri bölmenin mevcut en az kötü seçenek olduğu pek çok örnek var. Çekoslovakya 1993’te barışçıl bir şekilde iki devlete bölündü. Balkanlar’da Yugoslavya’nın dağılması barışçıl olmaktan çok uzaktı, ancak yeni cumhuriyetlerin çoğunun önünde artık tek bir ulus olduklarında olduğundan daha iyi bir gelecek var”.

Ayrıca, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne katılmasına asla izin verilmemesi gerektiğini ve Kıbrıslı Rum müzakerecilerin, Cumhuriyetin başvuru süreci sırasında “ciddi ikiyüzlülük” yaptığını söyledi.

Kendisi, “AB üyeliği olasılığı netleştikçe, BM müzakerecileri uluslararası destekle, barış anlaşmasına ilişkin bir anlaşmayı AB üyeliğine bağlamanın adadaki bölünmeleri çözmek için en iyi umudu sunduğunu hesapladılar” dedi.

2004’te “Kıbrıslı Türklerin ezici bir çoğunlukla lehte oy kullandığı, Kıbrıslı Rumların ise daha büyük bir farkla aleyhte oy kullandığı” Annan Planı referandumundan bahsetti.

“Bu sürece tanık olan birçoğumuz, Kıbrıslı Rum müzakerecilerin ciddi bir ikiyüzlülük yaptığına inanıyorduk. Geriye dönüp baktığımızda, Kıbrıs’ın üyeliğini bu aşamada askıya alabilirdik ve almalıydık. Yalnızca birleşik bir adanın AB’ye katılmasına izin verileceğini her iki tarafa da açıkça göstermeliydik” dedi.

Tarafı olduğum bloğun başarısızlığı, AB’nin donmuş bir çatışmaya bizzat başkanlık ettiği ve bunu yaparak Kıbrıslı Rumlar üzerindeki tüm ciddi nüfuzunu kaybettiği anlamına geldiğini ekledi.

Kendisi, Kıbrıslı Rumların “doğru olarak, özellikle Rusya ile ilgili olarak tam yetkiye sahip olduklarına ve Kıbrıslı Rumların çıkarlarına ne kadar uygun olursa olsun, kuzeyle yapılacak herhangi bir barış anlaşmasının statükodan daha az tatmin edici olacağına inandıklarını” söyledi.

“2004’ten bu yana BM müzakerelerinin geçmişi benim fikrimi ortaya koyuyor”.

Makalenin başka bir yerinde, “Rusya ile Kıbrıs Rum Cumhuriyeti arasındaki yakın ilişkinin uzun süredir devam ettiğini, tamamen yaygın olduğunu ve çoğu kişinin oldukça sağlıksız olduğuna inandığını” söyleyerek Cumhuriyet’in Rusya ile ilişkilerini küçümsedi.

“Son on yılda, küçük Kıbrıs’ın Rusya’daki üçüncü büyük doğrudan yabancı yatırımcı olduğunu” da sözlerine ekleyen Erdoğan, paranın çoğunlukla vergi ve incelemeden kaçınmak için Kıbrıs’ta açık denizde saklanan ve daha sonra Rusya’ya yeniden yatırılan Rus sermayesi olduğunu söyledi.

Photo: Birleşik Krallık eski Dışişleri Bakanı Jack Straw

Çeviri: Ömer Miraç APAYDIN | EUROPolitika Dergisi Çeviri Ekibi 

Orijinal Makale: Former British foreign secretary calls for two-state solution to Cyprus problem

Total
0
Shares
Previous Post

Kıbrıs’ın AB’ye Katılmasına İzin Vermemeliydik

Next Post

G20’nin Ukrayna’daki savaş konusunda fikir birliğine varma mücadelesi

Related Posts