Enerjiyi Koruma: Hastaneler Artan Maliyetlerle Mücadele Ediyor

Avrupa hastaneleri, enflasyon, personel sıkıntıları ve pandeminin kalıntılarıyla boğuşurken, sağlık hizmet liderleri, enerji krizinin artan baskısının hasta bakımını etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

 

By SARAH-TAÏSSİR BENCHARİF

Enerjinin artan fiyatı Avrupa’daki hastaneleri vuran en yeni felaket.

Rusya’nın Ukrayna’yı istilasını başlattığı enerji krizleri, personeli koronavirüs pandemisine iki yıldan fazla bir süredir aşırı tükenmiş olan sağlık hizmet kurumlarının, koğuşlarına (hastanedeki hastaların yattığı büyük oda) ve koridorlarına döküldü. Şu anda ise hastaneler, termostatlara dönüşüyor ya da enerji ve diğer maliyetler zorladıkça birimleri geçici olarak kapatmak zorunda kalıyor. Hatta bazıları kapanıyor bile.

Belçika’da, Brüksel CHU Brugmann hastanesindeki 4,500 personel, önemli bir mesaj almak üzere: Enerjiden tasarruf etmek zorundayız.

Laurence Caussin, 14 yıldır hastaneyi daha enerji tasarruflu bir hale getirmek için çalışıyor. O ve onun ekibi şimdi ve kış başlangıcı arasında daha fazla enerji tasarrufları için araştırma yapıyorlar: Enerji kullanımından sorumlu tesis yöneticisi Caussin, yakın zamandaki ziyaretinde POLITICO’ya yaptığı bir açıklamada, “Isıtmanın maliyeti, bu gerçekten çok etkileyebileceğimiz bir şey.” dedi.

Özellikle, personelden mümkün olabildiğince termostatı yaklaşık 20°C’ ye düşürmesi istenecektir. Bu, doğum ve yenidoğan ünitesi gibi bazı koğuşlar için gerekli olmayacaktır. Caussin, hedefin geçen kışın ortalaması 22-24°C’ den 20°C ila 22°C arasında ortalama bir sıcaklığa ulaşmak olduğunu söylüyor. Pencere açıkcası odanın ıstıcısını veya soğutma sistemini otomatik olarak kapatan sensörlerle düzenlenmiştir.

Caussin, oda sıcaklığındaki her 1°C düşüş için toplam enerji tüketiminin % 7’sinde tasarrufların önemli olduğunu açıkladı.

Gelecek haftalarda, personel ve hastalar, bazı ayakta tedavi edilen hasta ve idari koğuşlarında sadece soğuk su sağlamak için muslukları açabilir.

Ancak, 99 yaşındaki eski bir hastanenin yenilenmesi söz konusu olduğunda sadece bu kadar şey mümkün olur. Caussin, “Devam edeceğiz. Ama hedefe çoktan ulaştığımız doğru.” dedi.

Avrupa’daki hastaneler enflasyon, personel sıkıntıları ve koronavirüs pandemisinin devam eden kalıntılarıyla boğuşurken, sağlık hizmetleri liderleri, enerji krizinin hasta bakımına ilişkin felakete yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Şehirdeki bütün hastaneleri temsil eden Almanya Hastane Federasyonunun Genel müdürü Gerald GaB, “Bir restoranınız varsa ve enerji maliyetleriniz artıyorsa, ürünlerinizin fiyatlarını arttırabilirsiniz. Belki halledebilirsiniz. Ama yapamayız.” dedi.

Federasyona göre, Almanya’daki hastaneler tarafından sağlanan hizmetler için ücretler iki yıllık verilere göre hesaplanır ve bunlara uygulanan fiyat düzenlemeleri hiçbir şekilde enflasyona ayak uydurmuyor.

GaB, “Hiçbir şey olmazsa, hastaneleri kaybedeceğiz.” diye uyarıda bulundu.

Ülkenin bazı bölgelerinde, yerel bir hastanenin iflası, hastalarla ilgilenmek için uzun mesafeler kat etmeye mecbur bırakacak ve bu duruma GaB “endişe verici” olarak tanımladı. Doğu’daki Brandenburg eyaletindeki bir hastanenin iflas ettiğini, enerji fiyatları ve enflasyon bardağı taşıran son damla olduğunu söyledi. Diğer hastaneler, son zamanlarda enerji maliyetlerinin, enflasyonun ve personel sıkıntılarının baskısı altında bazı bakım ünitelerini kısa bir süreliğine kapatmak zorunda kaldı diye de ekledi.

GaB, geçen hafta Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’a hastane enerji fiyatları konusunda hükümetten yardımcı çağrısında bulunan bir dilekçe verdi. Bakan twitter’da: “Enflasyon ve yüksek enerji fiyatlarının hastanelerin varlığına tehlike oluşturuyor. Çözüm üzerinde çalışıyoruz.” dedi.

Mücadele etme

En büyük alanı 18 hektarlık park alanına yerleştirilmiş 175.000 m2 olan — CHU Brugmann’ın enerji ihtiyaçları — fiyatlardaki en son artıştan önce zaten birinci sıradaydı.

Caussin, hastanenin kafesinde otururken, her biri öncekinden daha yüksek olan yıllık enerji fiyatlarını gösteren grafikleri inceledi.

2021’de, hastane enerji için toplam 2,6 milyon Euro harcadı. Bu yıl, hesabın toplam 3,2 milyon Euro olarak elde edilmesi bekleniyor. Bu haziran ayı, 2023 fiyatlarını korudular ve toplam fiyatlarının 4,2 milyon Euro olmasını bekliyorlar. 2024’te ise, 7,2 milyon Euro’ya ulaşılması bekleniyor.

Gaz ve elektrik faturasının iki yıl içerisinde iki katına çıkarak ve bu yıl öngörülen 6 milyon Euro’ya ulaştığı Universitair Ziekenhuis Brüksel’de de bu bir sorundur. UZ Brüksel’in enerji yöneticisi Dries Bollaerts, gelecek yılın öngörülen faturası 12 milyon Euro, diye belirtti.

Sağlık Hizmetleri Federasyonunda ve Avrupa Hastanesinde Genel Müdür Pascal Garel, hastanelerin enerji harcamalarının değişkenlik gösterdiğini, ancak Avrupa’da bütçenin %2 ila 5’i civarında olma eğiliminde olduklarını söyledi.

Garel, artan enerji maliyetinin doğrudan enerji kullanımıyla hastanelerin bilançosuna zarar vermekle kalmıyor, dedi. Enflasyonla birlikte, tıbbi ekipman veya ilaçların üretiminin ve taşınmasının artan maliyetine de yansır.

British Medical Journal tarafından yapılan araştırmaya göre, Birleşik Krallık’ta bazı Ulusal Sağlık Hizmetleri, kışlık enerji faturalarının geçen yılla birlikte iki, üç katına çıktığını gördüklerine inanıyor. Bu miktarlar, en kötü etkilenen tröstler için ayda 2 milyon Sterline kadar çıkıyor.

NHS Konfederasyonu’nun kıdemli akut lideri Rory Deighton raporda, “Artan enflasyon finansman açığının ya daha az personelin işe alınması, bakım için daha uzun bekleme süreleri ya da diğer hasta bakım alanlarının azaltılması ile düzenlenmesi gerekecektir.” dedi.

CHU Brugmann’ın iletişim subayı Delphine Jarosinski, enerjinin artan fiyatı ve insanların dar bütçeleri, hastaların bakım arayışlarını geciktirmesine veya bunalrdan kaçınmasına neden olabilir.

Birçok hastane, sağlık sigortası tarafından ödenen ziyaret ücretlerine ve hastaların ortak ödemelerine güvenir. Jaronsinski, “Bu nedenle, hastanelerin geliri ve kuruluşu için ek bir kısıtlamadır.” dedi.

Kendini Geliştirme

CHU Brugmann ve UZ Brüksel, gaz ve elektrik üzerinde ilerliyor ve tesis bünyesinde bir ortak jeneratörleri var. Caussin, gazı elektriğe ve ısıya dönüştüren gürültülü makinenin özellikle de enerji verimli bir makine olduğunu söyledi.

2016 yılında CHU Brugmann’a kurulduğundan beri, enerji faturasını yılda — 1 milyon Euro’ya azalttı. Ortak jeneratörün ürettiği elektrik, hastanenin elektrik ihtiyaçlarının yaklaşık yarısını karşılıyor.

İki hastane de elektriklerinin bir kısmını güneş panelleri sayesinde üretmeye başladı. CHU Brugmann’daki bina çatıları, hastane mimarı Victor Horta’nın orijinal vizyonundan evrimleşti ve de 15 tenis alanına eşdeğer toplam güneş paneli yüzey alanı ile kaplanmıştır.

Sürdürülebilir sağlık alanında yeniliğe teşvik eden bir kuruluş olan Nordik Sürdürülebilir Sağlık Merkezi’nin CEO’su ve kurucusu olan Daniel Eriksson, hastane enerji verimliliğinin geliştirilmesine olan ilginin tüm zamanların en üst seviyesinde olduğunu söyledi.

Eriksson, Avrupa’da iklim krizlerinin ve koronavirüs pandemi — krizlerinin art arta gelmesi — enerji verimliliğine ve sirküler çözümlere yatırım yapmanın önemini vurguladığını söyledi.

“Her şey mükemmel olduğunda, yüksek maliyetleri almak istemezsiniz. Fakat, COVID’de gördüğümüz gibi ve şimdi de Avrupa’da iklim krizi söz konusu olduğunda, enerji verimliliği ile çalışanlar, sirküler çözümler ve akıllı çözümler ile çalışanlar, pandemi veya iklim krizi ya da enerji krizi söz konusu olduğunda biraz daha dirençli olduklarını iddia ediyorum.” diye de ekledi.

Ek olarak Eriksson, “Yani, proaktif olanlar şimdi biraz daha rahat. Dayanamadan şunu söylemek isterim ki: Size söylemiştim, 10 yıl önce, size söylemiştim. Ve bazıları dinledi, bazıları dinlemedi. Ve evet haklıydık.” dedi.

Çeviri: Doğa BİNGÜL | EUROPolitika Dergisi Çeviri Ekibi 

Orijinal Makale: The energy to care: Hospitals struggle with rising costs

Photo: Sağlık liderleri, enerji krizinin hasta bakımı için sorun anlamına gelebileceği konusunda uyarıyorlar | Getty Images aracılığıyla Kenzo Tribouillard/AFP