Yeni Sayı Çıktı!

europolitika

Sevgili Okurlar,

Avrupa Birliği’nde Parlamento seçimleri ile değişim rüzgarlarının estiği bu dönemde, yeni bir sayıyla tekrar sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sayımızda, Avrupa Birliği ve Avrupa’daki önemli gelişmeleri mercek altına alan çeşitli makaleler bulacaksınız. Derinlemesine analizler ve farklı bakış açılarıyla AB’nin dinamiklerini ve geleceğini daha iyi anlamanıza yardımcı olacak çalışmaları sizlerle buluşturuyoruz.

Prof. Dr. Armağan Gözkaman, kaleme aldığı “Avrupa Birliği, Sürdürülebilir İnsani Kalkınma ve İnsan Hakları” başlıklı makalesi ile AB’nin gelişmekte olan ülkelere yönelik sürdürülebilir insani kalkınma desteğinin insan hakları kavramı üzerinden nasıl şekillendiğini inceliyor. Gözkaman, AB’nin dış politikasında insan hakları ilkesinin yerini, sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik ve ticari boyutlarındaki etkisini ve sosyal anlayış ile insan hakları arasındaki ilişkiyi detaylı bir şekilde ele alıyor.

Dr. Çağatay Balcı, “Mapping the Roots of Cumulative Extremism Threat in Europe: An Examination in the Framework of Realistic Conflict Theory” başlıklı makalesinde, Avrupa’da artan aşırılık tehdidini realist çatışma teorisi çerçevesinde analiz ediyor. Bu çalışma, sosyo-ekonomik ve politik faktörlerin aşırılık hareketlerini nasıl tetiklediğini ve bu hareketlerin toplum üzerindeki etkilerini ele alıyor.

Zeynep Şen, Avrupa Parlamentosu’ndaki farklı siyasal partilerin Türkiye-AB ilişkilerine nasıl baktığını analiz eden “Avrupa Parlametosu’ndaki Siyasal Partilerin Türkiye-AB İlişkilerine Bakışı” isimli makalesi ile partilerin ideolojik konumlanmaları ve politik hedefleri doğrultusunda Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin nasıl şekillendiğini ve gelecekte nasıl evrilebileceğini tartışıyor.

Selin Gürel Kibritoğlu “Badiou’nun Sonsuz Düşünce Yapıtı Bağlamında Sarı Yelekliler Eylemleri” isimli makalesinde, Badiou’nun felsefi perspektifinden yola çıkarak Fransa’daki Sarı Yelekliler eylemlerini inceliyor. Kibritoğlu, bu toplumsal hareketin nedenlerini ve sonuçlarını, Badiou’nun “sonsuz düşünce” kavramı ışığında değerlendiriyor.

Mahmut Can Özdemir’in “Brexit Sonrasında Birleşik Krallık’ın Uzay Politikaları” isimli makalesi, Brexit sonrası Birleşik Krallık’ın uzay politikalarındaki değişiklikleri ve bu alandaki stratejik hedeflerini ele alıyor. Özdemir, Birleşik Krallık’ın AB’den bağımsız olarak nasıl bir uzay politikası benimsediğini ve bu politikanın uluslararası uzay çalışmalarına olan etkilerini inceliyor​​.

Okan Can’ın “Avrupa Parlamentosu Seçimlerine İlişkin Aşırı Sağ Seçmen Tabanlı Bir Analiz” başlıklı analizi ise, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın yükselişini ve bu eğilimin seçmen tabanı üzerindeki etkilerini ele alıyor. Can, aşırı sağ partilerin seçim stratejileri, seçmen profilleri ve bu eğilimin Avrupa siyaseti üzerindeki uzun vadeli etkilerini değerlendiriyor.

Bu sayımız akademik makaleler ve analizlerin yanı sıra alanında uzman isimlerle yapılan söyleşileri de içeriyor. Genel Yayın Yönetmenimiz Yusuf Ertuğral tarafından gerçekleştirilen Doç. Dr. Gökçen Yavaş ile söyleşi, AB ve İtalya’nın ortak dış politika hedefleri ve bölgesel çatışmalar konusundaki perspektifleri ele alıyor.

Dergimizin bu sayısında, Avrupa’nın sürdürülebilir kalkınma, insan hakları, aşırılık, Brexit sonrası politikalar ve Parlamento seçimleri gibi önemli konularını ele alarak, sizlere zengin ve kapsamlı bir içerik sunmayı hedefledik. Bu sayımızda yer alan makalelerin, Avrupa’nın güncel sorunlarına dair ufuk açıcı bir okuma deneyimi sunacağına inanıyoruz. Dergimize göstermiş olduğunuz ilgi ve destek için teşekkür eder, keyifli okumalar dileriz.

Beril Hakverir Kutman

Akademik Yayın Koordinatörü (Editör)

Tüm yazılara DergiPark Akademi sayfasından inceleyebilir indirebilirsiniz.

Total
0
Shares
Previous Post

Birleşik Krallık Muhafazakâr Partisi’nin ölümü

Next Post

Macron’un seçim bahsi, Fransa ekonomisini tehlikeye atıyor

Related Posts