Muhafazakârların şansölye adayı Friedrich Merz, muhtemelen birlikte yönetmek zorunda kalacağı sol eğilimli partilerin iklim politikalarına karşı çıktı.
BERLİN – Almanya’nın bir sonraki muhtemel başbakanı Friedrich Merz, iklim politikalarını ikinci plana atarak Almanya’nın endüstriyel rekabet gücünü yeniden tesis etme sözü verdi.
Merz, Pazartesi günü batıdaki sanayi kenti Bochum’da yaptığı bir kampanya konuşmasında, Almanya’nın ekonomi politikalarının Şansölye Olaf Scholz döneminde “neredeyse tamamen iklimin korunmasına yönelik” olduğunu söyledi. “Bunu açıkça söylemek istiyorum: Bunu değiştireceğiz ve değiştirmeliyiz.”
Almanya’nın Kasım ayında harcamalar ve ekonomik reformlar konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle çöken sol eğilimli koalisyon hükümeti, resmi hedef tarihten sekiz yıl önce, 2030 yılına kadar kömürü “ideal olarak ” aşamalı bir şekilde ortadan kaldırmayı taahhüt etmişti. Bu hedefe ulaşmak için Scholz’un Sosyal Demokrat Partisi ve Yeşiller’in de dahil olduğu koalisyon, yenilenebilir enerjileri büyük ölçüde genişletti ve enerji yoğun şirketleri iklim nötrlüğüne ulaşmalarına yardımcı olmak için sübvanse etti.
Sonuç olarak Almanya, güneş ve rüzgar teknolojisi üretiminde en fazla tesise sahip olan Avrupa Birliği’nin yeşil altyapı üretiminde sanayi lideri konumundadır. Isı pompası üretiminde ise İtalya’nın ardından ikinci en fazla tesise sahip.
Ancak Merz, rotayı kökten değiştireceğini öne sürdü.
Konuşması sırasında hem kömür hem de nükleer enerjiden bahsederek “Son yıllarda hangi [enerji kaynağını] aşamalı olarak ortadan kaldıracağımız konusunda yeterince anlaştık” dedi. “Ancak yerine koyacak bir şeyimiz olmadığı sürece, elimizdekileri devreden çıkarmak söz konusu olamaz. Bunu yapmaya devam edersek, Almanya’yı bir sanayi merkezi olarak büyük ölçüde tehlikeye atacağız ve bunu yapmaya hazır değiliz.”
ALMANYA ULUSAL PARLAMENTOSU ANKET ANKETLERİ
Tümü 3 Yıl 2 Yıl 1 Yıl 6 AyDüzgün Kalman

Avrupa genelinden daha fazla anket verisi için POLITICO Poll of Polls‘u ziyaret edin.
Merz ve muhafazakâr ittifakı yüzde 31’lik destek oranıyla 23 Şubat’taki seçimlerin ardından Almanya’nın bir sonraki koalisyon hükümetine liderlik etme konusunda ilk sırada yer alıyor. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise yüzde 21’lik destekle ikinci sırada yer alıyor.
Merz için sorun şu ki, AfD’nin gücü göz önüne alındığında, muhafazakarlarının, karşı çıktığı politikaları uygulayan SPD veya Yeşiller partileriyle hükümet etmek zorunda kalacağı neredeyse kesin. Merz AfD ile bir koalisyonu reddetti.
Bochum ziyareti sırasında Merz, bir önceki hükümetin yenilenebilir enerjiden elde edilen hidrojenle çalışan çelik fabrikaları olan “yeşil çeliğe” odaklanmasına yönelik şüphelerini de dile getirdi ve bir panelde “hidrojenle çalışan çelik fabrikalarına hızlı geçişin başarılı olacağına inanmadığını” söyledi.
Bir zamanların ulusal çelik şampiyonu ThyssenKrupp, kömürle çalışan çelik fırınlarını hidrojenle çalışan yenileriyle değiştirerek CO2 yayan üretimden uzaklaşmasını hızlandırmak için 2023 yılında yaklaşık 2 milyar € devlet sübvansiyonu aldı.
Bochum’da Merz, çelik fabrikalarından kaynaklanan emisyonları hidrojenle tamamen önlemek yerine karbon yakalama yöntemine başvurmayı önerdi.
Merz’in yenilenebilir kaynaklardan elde edilen hidrojenle ilgili temel endişesi maliyet. Ancak uzmanlar, elektrik tüketen bir teknoloji olan karbon tutmanın da yüksek bir fiyat etiketine sahip olduğu ve henüz çelik sektörünü karbonsuzlaştırmak için gereken ölçekte mevcut olmadığı konusunda uyarıyor.
Yeşiller’in başbakan adayı Robert Habeck, Merz’in hidrojenle çalışan çelik fabrikaları hakkındaki yorumlarına karşı çıktı.
Habeck Salı günü gazetecilere verdiği demeçte “Hiç kimse kömürle çalışan elektrik ve kömür enerjisiyle üretilen çeliğin dünya pazarında hala bir şansı olduğuna inanmamalı” dedi.
SPD liderleri de Merz’i eleştirdi.
Çelik endüstrisinin önemli bir sektör olduğu güneybatı eyaleti Saarland’ın başbakanı Anke Rehlinger, Alman Stern gazetesine verdiği demeçte “Şimdi geri adım atmak isteyen herkes milyarlarca avroluk yatırımları ve on binlerce istihdamı yok edecektir” dedi.
Zia Weise, Rasmus Buchsteiner ve Chris Lunday haberciliğe katkıda bulundu.
Orjinal Makale: Germany’s likely next chancellor vows to put economy before climate
Photo: Germany’s economic policies have been “almost exclusively geared towards climate protection” during the reign of Chancellor Olaf Scholz, Friedrich Merz said. | Sean Gallup/Getty Images